nedeľa 2. marca 2014

Salinger: Teddy
(recenzia)
             Ďalšie, pre mňa rovnako šokujúce a  premýšľanie vyvolávajúce dielo od tohto spisovateľa, kde zachytil nekonečné množstvo myšlienok a nápadov podnecujúcich čitateľa k pozastaveniu sa nad problémami a vnímaním sveta okolo nás.

             Dej sa odohráva na lodi, ktorou sa mladá štvorčlenná rodina vracia po ceste do Európy naspäť do New Yorku. Môžme pozorovať obraz  navonok arogantne pôsobiacich rodičov dvoch detí a teda aj príklad ich výchovy. Paradoxne to však vyzerá, že 10-ročný chlapec Teddy sa správa oveľa vyspelejšie a rozumnejšie ako dvojica, čo ho vychováva. Napriek svojmu mladému veku alebo možno práve kvôli nemu  premýšľa a poukazuje na skutočnosti, ktorým sa dospelí vôbec nevenujú. Sú totiž príliš zaneprázdnení staraním sa o hmotné veci ako bol v tomto prípade drahý kufor, na ktorom chlapec stál alebo zbytočnými hádkami medzi sebou. Teddy odchádza za mladšou sestrou, ktorá pre zmenu pôsobí ako verná mladšia kópia svojej matky. Dohodnú sa na spoločnej hodine plávania a Teddy si vyhradí zvyšný čas pre seba, ktorý chce stráviť písaním si svojho denníka. Už po prečítaní pár riadkov z neho každý čitateľ zabudne na vnímanie Teddy-ho ako malého 10-ročného chlapca. Následne k nemu prichádza mladý muž a vedú spolu spočiatku úplne bežný rozhovor o počasí  a chlapcových dojmoch z cesty. Teddy však pri všetkom, čo vraví pôsobí ako rozumný človek, ktorý skúsenosťami a vedomosťami už dávno predčil muža sediaceho vedľa neho napriek 20-ročnému vekovému rozdielu. Rozhovor sa však zvrháva na otázky o pocitoch, Bohu, smrti či vnímaní sveta úplne inak, ako sú možno všetci zvyknutí. Spomína sa tu tiež obraz jablka, ako niečoho, čo je hlboko zakorenené v ľuďoch hlavne v dôsledku výchovy. Niečo, prečo ľudia prestali premýšľať o veciach bez hraníc, spútaní logikou s negatívnym postojom k fantázii. 

              Aj toto dielo sa nečakane končí výkrikom Teddy-ho sestry Booper. Čitatelia si teda môžu len domyslieť čo všetko chcel týmto dielom autor povedať a čo všetko predstavoval výkrik malého dievčatka...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára